Zdrowy koktajl pełen witamin
W Polsce wciąż koktajle i napoje nie są tak popularne, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych. Wolimy stałe pokarmy, które można pogryźć i połknąć. Koktajle warzywne, owocowe i mieszane to jednak doskonała alternatywa dla zwykłego śniadania czy kolacji, która ma nieskończenie wiele możliwości i wariantów. Codziennie pić można inny koktajl, w zależności od preferencji smakowych i owoców i warzyw sezonowych.
Koktajle mogą być wzbogacone mlekiem, kefirem czy jogurtem naturalnym, co doda im kremowej konsystencji. Można także zmiksować same warzywa lub owoce. Do smaku dodać można przypraw, słodkich lub słonych. Dobrze sprawdzi się cynamon lub bazylia czy oregano. Można wykonać koktajle owocowe, na przykład z bananów i jabłek lub warzywne, z pomidorów czy szpinaku.
Wszystkie one będą pełne witamin i minerałów, zaspokoją głód na długi czas dzięki zawartości błonnika i dodadzą energii. Warzywa pełne są także przeciwutleniaczy, które pomagają zachować zdrowy i młody wygląd i ułatwiają przeciwdziałanie rakowi.