Witamina K
Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych tłuszczach i bywa nazywana witaminą młodości, a to dlatego, że uczestniczy w procesie zwalczania wolnych rodników i przyczynia się do spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Witamina K korzystnie wpływa na serce, ogranicza działanie złego cholesterolu, przez co broni organizm przed zmianami miażdżycowymi, tworzeniem się zakrzepów czy zawałem. Dodatkową funkcją witaminy A jest regulacja poziomu glukozy we krwi i wpływ na podniesienie odporności organizmy. Witamina ta uczestniczy także w opóźnianiu chorób neurodegeneracyjnych związanych ze starością, w tym chorobie Parkinsona i Alzheimera. Ważna funkcją pełnioną przez witaminę K jest także zatrzymanie procesów nowotworowych, w szczególności w przypadku raka piersi, jajników, wątroby i nerek. U osób, u których stwierdzony został niedobór witaminy K mogą wystąpić problemy z prawidłowym krzepnięciem krwi, gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości, czy wreszcie zwiększona podatność na powstawanie zmian nowotworowych i nawracające biegunki.
Do głównych źródeł witaminy K należą owoce takie jak czarne porzeczki i nektarynki, warzywa – fasola, brukselka, groch, kapusta, czy zielony groszek.