Witamina A – witamina dobrego wzroku
Witamina A pełni jedną z kluczowych funkcji w organizmie, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i stanowi niezbędny składnik pokarmowy, który powinien stanowić element codziennej diety. Do głównych źródeł witaminy A należą między innymi słodkie ziemniaki, dynia, tran, czy szpinak oraz owoce – morele, brzoskwinie, czy melony. Witamina A odgrywa kluczową rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych, jest odpowiedzialna za integralność błon komórkowych, reguluje wzrost tkanek nabłonkowych, jest odpowiedzialna także za stan skóry, włosów i paznokci. Z tego powodu osoby, których dieta jest uboga w witaminę A cierpią z powodu chorób układu oddechowego, pokarmowego, schorzeń oka i rogówki. Spada także ich kondycja fizyczna, zmiesza się apetyt, a skóra, włosy i paznokcie stają się przesuszone i łamliwe.
Dodatkowo witamina A uważana jest za witaminę młodości, a osoby przyjmujące ją w odpowiednich ilościach cieszą się długim życiem. Jest to związane z funkcją zwalczania wolnych rodników, dzięki czemu starzenie się skóry jest spowolnione.