Cynamon i jego właściwości
Cynamon kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia lub z tradycyjną szarlotką. Niewiele osób wie, że ta przyprawa wytwarzania z suszonej kory drzewa cynamonowego ma także właściwości prozdrowotne. Doskonałym pomysłem jest dodanie nawet szczypty cynamonu do porannej owsianki. Poprawi to trawienie w ciągu całego dnia, zawiera dużo wapnia, manganu i żelaza. Spożywanie jest zalecane kobietom z obfitymi krwawieniami miesięcznymi i skłonnością do osteoporozy. Cynamon reguluje trawienie, zapobiega także biegunkom. Jest pomocny osobom odchudzającym się, inicjuje procesy spalania tłuszczu. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi – to naturalny lek dla cukrzyków. Regularne spożywanie cynamonu usprawnia krążenie krwi, dodatkowo ją dotlenia. Ma to wpływ na polepszenie wzroku i pamięci. Ostatnim znanym zastosowaniem jest używanie cynamonu podczas przeziębienia – ma właściwości przeciwzapalne. Od teraz spójrzmy na tę pyszną przyprawę nie tylko jako dodatek smakowy, ale także jako pomoc w odchudzaniu oraz dolegliwościach chorobowych.