Witamina B1 – metabolizm węglowodanów i tłuszczów
Witamina B1, inaczej nazywana tiaminą, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie; rozpuszcza się także w rozcieńczonych kwasach i alkoholu. W organizmie ludzkim, tiamina odgrywa ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Z tego powoduje jest szczególnie ważna dla osób uprawiających sport.
Niedobór witaminy B1 występuje zazwyczaj u osób u których występuje długotrwała biegunka, stany gorączkowe. Do pozostałych przyczyn niedoborów tiaminy w organizmie należą choroby wątroby, a także nadczynność gruczołu tarczowego związana z przewlekłym alkoholizmem. Ważnym czynnikiem powodującym znaczący spadek ilości witaminy B1 jest także zbyt monotonna dieta. Z tego powodu ostra postać awitaminozy witaminy B1 (zwaną chorobą beri-beri), diagnozuje się u osób głodzących się, a także u dzieci odżywianych zbyt monotonnym pokarmem, np. samym ryżem. Głównym objawem niedoboru tiaminy są zaburzenia czucia, osłabienie mięśni kończyn dolnych, obrzęki oraz przesięki do jam ciała. Przewlekłą postać awitaminozy B1 spotyka się szczególnie u alkoholików, objawia się ona osłabieniem czucia oraz występowaniem zapalenia wielonerwowego. Do głównych źródeł witaminy B1 należą ziarna zbóż, mięso, jaja, warzywa.