Witamina B6
Należąca do witamin rozpuszczalnych w wodzie, witamina B6 uczestniczy w istotnych dla prawidłowego utrzymania funkcji życiowych organizmu, przemianach metabolicznych aminokwasów oraz a powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów). Do głównych źródeł witaminy B6 należą produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiały oraz czerwone mięso. Witamina B6 jest wchłaniana w 100% z układu pokarmowego do krwiobiegu, a do jej głównych rezerwuarów zaliczyć można wątrobę, mózg, merki i mięśnie. Formą, w jakiej jest magazynowa jest fosforan pirydoksalu. Jako koenzym, witamina B6 uczestniczy w przemianach aminokwasów. Dodatkowo uczestniczy w aktywności takich enzymów jak liazy, transferazy, izomerazy – enzymy te uczestniczą w reakcjach metabolizmy azotowego, jako prowitamina bierze udział w syntezie glikogenu, uczestniczy reakcjach syntezy neurohormonów – serotoniny i adrenaliny. Szczególnie ważną rolę pełni w metabolizmie aminokwasów siarkowych oraz w syntezie niacyny z tryptofanu. Istotną rolę witamina B6 odgrywa również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.