Witamina C – czy istotna dla sportowca?
Kwas askorbinowy (pełna nazwa popularnej witaminy C), to organiczny związek chemiczny, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych – wbrew obiegowej opinii, nie tylko tych “kwaśnych”. Witamina C posiada wysoko cenione funkcje w naszym organizmie. Związek ten steruje między innymi procesami zachodzącymi wewnątrz komórek. Jest również odpowiedzialny za działanie poszczególnych hormonów, te zaś – na działanie narządów. W przypadku większości organizmów żywych, witamina C jest wytwarzana samoistnie. Mimo to człowiek nie posiada tej umiejętności, dlatego witamina C musi być dostarczana z pokarmem lub w formie suplementu. Gdzie znaleźć można naturalny kwas askorbinowy? przede wszystkim w owocach cytrusowych, ale również w brokułach czy papryce. Wiele osób uważa, iż witamina C nie jest przydatna sportowcom – wiele w tym nieprawdy. Witamina C odpowiada za budowanie krzepliwości krwi, przez co wszelkie urazy znacznie szybciej się goją. Niedobory witaminy C mogą skutkować obniżoną odpornością organizmu, szkorbutem, zaburzeniem funkcji hormonów, brakiem krzepliwości krwi.