Witamina C i D – dlaczego są takie ważne
Witaminy C i D mają niebagatelne znaczenie dla budowania systemu odpornościowego. Bardziej znana z takiej roli jest witamina C. Każdy, nawet dziecko wie, że jest ona niezbędna, konieczna do tego, by prawidłowo się rozwijać i być odpornym na infekcje. Dlatego już dzieci uczą się na temat tego, że trzeba jeść dużo owoców i warzyw, najlepiej w stanie surowym.
Witaminę C w dużych ilościach zawierają takie owoce, jak czarna porzeczka, truskawki, maliny, jeżyny, agrest, cytrusy. Ale też jabłka, gruszki, śliwki. Ta więc praktycznie od wiosny do jesieni mamy szerokie możliwości uodparniania swojego organizmu. Źródłami tej witaminy są także kapusta – również kiszona, papryka, ziemniaki.
Jeśli zaś chodzi o równie ważną, o ile nie ważniejszą dla odporności – witaminę D – to znajdziemy ją w nabiale, wątróbce, jajkach, tłustych rybach. Nasza dieta powinna w te składniki obfitować szczególnie jesienią i zimą, gdyż wtedy mamy ograniczony dostęp do światła naturalnego.