Witamina D – eliksir życia
Niedobór witaminy D jest powszechnie występującym problemem. Warto jednak, zadbać aby w naszej diecie znalazły się produkty bogate w tę witaminę, nazywaną przez niektórych eliksirem życia, witamina D chroni przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, w tym także przed powstawianiem i rozwojem zmian nowotworowych.
Największe znaczenie dla organizmu ma witamina D2 pochodzenia roślinnego oraz D3 pochodzenia zwierzęcego, która powstaje pod wpływem promieniowania nadfioletowego z zawartej w skórze prowitaminy. Witaminy D biorą udział w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wapniowej i fosforowej, a przez to przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i utrzymaniu w dobrej kondycji układu kostnego. Niedobór witaminy D u dzieci powoduje krzywice, u dorosłych przyczynia się do rozmiękania kości spowodowanego ich demineralizacją. Pod wpływem masy ciała, kości długie ulegają zniekształceniu i skrzywieniu, spłaszczania kości miednicy, zniekształceń kręgów, co może się objawiać bólami o różnym natężeniu, szczególnie bólami pleców i kręgosłupa. Osoby starsze, u których występuje awitaminoza witaminy D, są podatne na złamania szyjki kości udowej. Aby uniknąć przykrych objawów niedoboru witamin z grupy D, należy zadbać aby diata była bogata w mleko, masło, ryby (sardynki, makrele, śledzie), jaja.