Witaminy dla lepszego zdrowia
Związki chemiczne, które mają niebagatelny wpływ na ludzkie zdrowie i kondycje, zwane są witaminami. Witamin jest bardzo wiele, a każda z nich posiada ważną funkcję, dzięki której wspiera działanie ludzkiego organizmu. Jeśli codzienne posiłki stają się monotonne lub co gorsza składają się z produktów „śmieciowych”, może dojść do niedoborów witamin i poważnych zaburzeń w pracy narządów i układów wewnątrz ciała człowieka.
Witaminy dzielone są na:
– rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B oraz PP)
– rozpuszczalne w tłuszczach ( witaminy A, D, K, E)
Witaminy powinny trafiać do ludzkiego organizmu wraz ze zdrową i starannie przemyślaną dietą. Szczególnie bogatym źródłem witamin są produkty nieprzetworzone, czyli surowe owoce i warzywa, jak również inne produkty niepoddawane obróbce. Każda ingerencja w produkty pozbawia je składników mineralnych i witamin. Wiele osób wspomaga się preparatami multiwitaminowymi, szczególnie w sezonie, gdy w sklepach brakuje sezonowych warzyw i owoców.