Żywność z błonnikiem
Osobom, które chcą się odchudzić poleca się dietę bogatą w błonnik. To zalecenie stosuje się także do osób, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Błonnik jest nie tylko wartościowy, ale wręcz niezbędny by nasz organizm właściwie funkcjonował. Po pierwsze spowalnia przemianę węglowodanów, a co za tym idzie stabilizuje poziom cukru we krwi. Poza tym błonnik ułatwia odchudzanie, ponieważ wchłania wodę i wypełniając w ten sposób żołądek daje nam poczucie sytości. Pomaga także w wielu problemach układu trawiennego: biegunce i zaparciach. Ułatwia regularne wypróżnianie się, a to ma oczywiście pozytywny wpływ na cały nasz organizm oraz nasze samopoczucie. Poza tym błonnik pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, nawet tych najbardziej niebezpiecznych. Błonnika nie znajdziemy w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Obok mięsa będzie to mleko i jego przetwory oraz jaja. Błonnik jest jednak obecny w warzywach i owocach oraz wielu składnikach pochodzenia roślinnego: kaszach, ryżu, płatkach zbożowych i pieczywie.